Ottsjö 2011

Avesta Flygklubb

Rembo Marknaden

Segelflyg

Motorflyg

Modellflyg

Bilder 2017

Äventyr
- Ottsjö 2013
- Siljansnäs 2013
- Ottsjö 2012
- Ottsjö 2011
- Ottsjö 2010


Medlemsinloggning


Ottsjö 2011

Precis som förra året ska vi till Ottsjö och fjällflyga.
Vi kommer precis som då skriva lite om väder och vind och förhoppningsvis vilka otroligt fina flygningar vi får...

110318:

Ja, som tidigare nämt så kommer det idag ett snöoväder med en hel del nederbörd som sätter stopp för flygning denna dag! Men det gör inget då jag och Börje har fullt upp med att visa Rolf Södergren all praktisk info ang THZ och tillhörande vagn. Han blir ju represetant för Avesta SFK under v12 nu när vi åker hem! Tyvärr har vi problem med att syrgasutrustningen inte är anpassad för att fyllas på med hjälp av den standard som finns här på lägret, vilket gör att Roffe får börja sitt läger med att leta adaptrar m.m för att få allt att fungera. Jag hade turen att kunna starta min höjdflygning igår med en syrgasflaska som var välfylld hemifrån!

Lite "lärpengar" blir det inför nästa år när det gäller egen regi i Ottsjö inkl eget flygplan, speciellt ang syrgasutrustningen. Utrustningen i sig fungerade klockrent vid min höjdflygning, det är dock vid påfyllning av flaskan som det inte fungerar alls tyvärr!!

I övrigt så har vi lärt oss hur man ställer in loggningsintervaller på loggers m.m för att klara allt som har med RIKTIGA STIG att göra:-) (Tack Uppsala och Lars-Erik för detta)

Ett sista God Natt från oss idag, imorgon sover vi hemma igen!// Johnny och Börje

110317:

Vi vaknar denna morgon av att det "ruskar och viner i hela stugan", det blåser som bara f.n och riktningen ÄR sydlig.....!

Briefingen berättar att det är kusligt bra våg denna dag men att det ser ut att bli problem med bogsering då det blåser 100 km/tim i byarna och runt 60-70km/tim konstant!

Efter att ha avvaktat ett tag så beslutar lägerledningen att vi skall flyga och pyjamasen åker av THZ blixtfort:-)

Jag bestämmer mig för att prova lyckan och Börje väljer att inte starta i denna hårda vind!

När Börje och fler medhjälpare ställer upp mig i THZ på startplats så får Börje hålla i kärran med all kraft för att jag inte skall lätta och slå runt i den hårda vinden, vid starten blåser det ca 90km/tim rakt i nosen.

Starten är helt odramatisk och jag kopplar i rotorn efter ca 1 minut, sedan startar "HISSEN" som denna dag bär mig till 5200 meter!! Nöjd?... Ja det kan man säga:-)

Det enda tråkiga denna dag är att problemet med frysna fötter dyker upp igen och jag försöker härda ut men tvingas bryta flygandes på 5200 meter stigande, jag hade då endast ca 250 meter kvar till min "Diamant".

Men det är ju så att hälsa går före nöje......jag är denna eftermiddag väldigt nöjd med att ha känsel i fötterna och att jag slipper samma dilemma som för 2 år sedan då jag inte fick tillbaka känseln i fötterna förrens efter 3 månader!!

Börje gläds med mig och Avestaklubbens flygning till 5200 meter, men väljer fortsatt att avstå flygning idag!!

Imorgon ser det enligt prognos ut att bli snöoväder och det är inte troligt att vi kommer att kunna flyga, men även om det innebär att sista flygdagen redan har varit för oss så är vi otroligt nöjda med årets läger och denna vecka då vi flygit varje dag så här långt!!!

Godnatt// Johnny och Börje

110316:

Morgonens breifing berättar om fortsatta svaga sydvindar som kommer att skapa relativt svag våg, Jag och Börje flyger varsitt pass igen och lyckas komma upp till 2200 meter idag. Det är ju nästan sanslöst att vi flyger varje dag denna första lägervecka på Ottsjölägret:-)

Jag rapporterar på kvällen en höjdvinst till RST på 1749 meter och både jag och Börje är riktigt nöjda med dagen trots att de riktigt stora vågorna och höjdvinsterna uteblir även idag!!

Kvällen avslutas med 50 års-festen som lägret håller i Ottsjö fjällhotell, utdelning av vandringspris samt intagande av malt och god mat...!

Imorgon ser det äntligen ut att bjuda på ökad vind i sydlig riktning, vi hoppas ju ...fortfarande:-)

Godnatt// Johnny och Börje

110315:

Som prognosen igår sade så blåser det nu sydlig vind över Ottsjö, dock är vinden för svag för att det skall bli riktig våg över oss! Vi får en svag våg som bär oss till ca 2200 m...

Både jag och Börje flyger varsitt pass i THZ och idag är det Börje som stannar uppe längst i lufthavet, ca 2 timmar!!

Vi har stora förhoppningar nu på att vinden skall ligga kvar i samma riktning men öka i styrka tills imorgon - då skulle det skapas förutsättningar för HÖGT flygande....! HOPPAS!!

Kvällen avslutas idag med en resa in till Åre tilllsammans med Sollefteå-grabbarna, där vi äter gemensam middag på "Broken" innan det är dags att åka hem o göra kväller igen.

Hjälp oss nu att hålla tummarna för att den sydliga vinden ökar i styrka tills imorgon!

Godnatt//Johnny och Börje

 110314:

Briefing kl 0900 talar om att det inte ser ut att bli några vindar som skapar någon våg över Ottsjö, möjligen kommer det fina vädret att skapa svag termik i eftermiddag!

Börje gör första start för dagen i THZ och kommer ner nöjd efter att ha flugit ensam i fjällen för första gången:-) Enligt de flesta som flyger finns endast svag termik i området och det är svårt att stanna uppe!!

Efter att ha haft beslutsångest om jag skall offra bogser-pengar på en tomstart utan termik eller våg så bestämmer jag mig till slut för att göra en start i THZ på eftermiddagen, vi kom ju hit för att flyga så.......

Jag har turen att hitta termik och håller mig uppe ganska länge, jag hör så småningom de andra flygplanen rapportera medvinden medans jag själv sitter stigande i termiken med ett leende på läpparna:-)

Efter att ha hört att det nu bara är jag kvar i lufthavet och att de andra börjar göra kväller så bryter jag och går in för landning! Efter landning berättar Börje att flygledaren sagt att om inte THZ landar snart så skulle de "skjuta ner THZ":-)))

Imorgon ser det ut att kunna bli sydlig vind i Ottsjö, dvs bästa tänkbara vindriktning för våg - hoppas bara att det blir lite styrka i vinden också!

God natt// Johnny och Börje

110313:

Klockan ringer vid 0700, både jag och Börje är redan vakna....!

Briefing kl 0900 hälsar oss alla välkomna, vädret för dagen ser ut att bli perfekt för infygningar av nya fjällflygare samt ev lite våg för övriga upp till ca 3000 m!

Börje får göra sin kontrollstart med hjälp av Jonas från Sollefteå FK, jag gör en start i VÅR EGEN THZ och lyckas klättra till 2200 m innan det börjar bli moln runt huven.

Vi är jättenöjda med första dagen och imorgon ser vädret än bättre ut och då är även Börje på gång för flygning i THZ..!

Tack vare att vi låna kapell av Rolf Södergren så kunde vi klä på THZ "pyjamas" samt spänna fast den i Ottsjöns is innan vi gjorde kväller.

Lägret börjar bra för oss och nu hoppas vi på BRA VÅG kommande dagar så vi även får testa våran nya syrgasutrustning:-)

God natt! //Johnny och Börje

110312:

Avresa idag kl 04:45, hämtning av Börje på gärdet kl 05:00.!

Lite smått tröttsamt med tidig morgon men både jag och Börje är ju duktigt förväntansfulla och därför går det ganska bra att starta tidigt denna morgon:-)

Vi når Östersund kl 11 45 på utsatt tid, och möter upp våra vänner från Sollefteå Flygklubb som kommer ca 10 minuter efter oss!!

Lite handling av mat och övrig nödproviant för en vecka på fjället följer, vi är nu redo för en veckas HÖGT flygande i Jämtlandsfjällen......!

Vi anländer till våra stugor i Ottsjö ca kl 15:00, och spikar fast flygplansvagnar i isen innan det är dags för lite slappa i stugan innan vad som ser ut att bli "tidig kväller"..!!

Hoppas att vi får glädjen att rapportera roliga flygningar imorgon kväll........

//Johnny och Börje