Ottsjö 2010

Avesta Flygklubb

Rembo Marknaden

Segelflyg

Motorflyg

Modellflyg

Bilder 2017

Äventyr
- Ottsjö 2013
- Siljansnäs 2013
- Ottsjö 2012
- Ottsjö 2011
- Ottsjö 2010


Medlemsinloggning


Ottsjö 2010

En reseskildring skriven av Stefan (med Johnny som hjälp).
Fler bilder finns HÄR


Fredag 19/3 - Ottsjöhissen

På morgonen vaknar jag och känner mig precis som "Stig H Olsson" i Sällskapsresan till Alperna. Vårat "annex" är dock en hel del bättre. Kläderna är redan på när jag vaknar och är direkt redo att gå på briefing. Gårdagens aktiviteter tog visst totalt musten ur kroppen och bestämde sig att somna, vilken tur att jag hann till sängen. Ganska skönt får man väl erkänna. Dagen bjuder på "Ottsjöhissen"! En otrolig känsla att ligga på rak-kurs och inte veta hur fort man stiger. Variometrarna står i botten och det knäpper i öronen, höjdmätaren frihjular. Återigen sätter dock molnen stop för höjden, men ack så fin flygtur blev det.
Komma hit igen? Absolut! Johnnys fingertoppskänsla och förståelse för segelflygaren gör att det är omöjligt att lämna "walk over" till nästa år...Torsdag 18/3 - Vallbovågen

Vi har kanske inte den bästa turen med vädret, men det blir flyga av. Vallbovågen står sig säkert hög men vi har moln i vägen. Johnny lyckas hitta sekundärvågen (tror vi det var) och lyckas komma till 1350 meter. Inte läge att ta fram syrgasen med andra ord. God mat och bastu med Sollefteågrabbarna blev en fin avslutning på kvällen.Onsdag 17/3 - Hur långt räcker hoppet?

20.00 - Orkanvarning (enligt lägerledningens utsago). Vi vandrade längs vägen ner mot viken där flygplanen normalt ska stå surrade. Nedre delen av vägen var snyggt och prydligt upplyst av facklor längs bägge sidor. Väl nere i viken möttes vi av våra tvillingar från Östra Södermanland som bjöd på glögg och mat att äta. Dessutom fanns lite öl att fylla på med. Några av vandringspriserna delades ut vid brasan där korven nyss blev grillad. "Segelflygarmingel" vid brasan avslutade kvällen till allas glädje.

14.00 - Lita aldrig på vädret. När hoppet var på väg ner i golvet så började det spricka upp. Kan vi flyga tro? Skynda ner och plocka fram! Vi gjorde några starter med lite hang, kanske lite termik på sjökanten. Men framför allt VACKERT! Håll tummarna tills i morgon!


13.00 - "Bloody weather". Snö snö snö... Lite mer snö... Vindstilla... Suck... Nu känns det tungt... Hoppas vädret kryar på sig...


Tisdag 16/3 - Titta vi flyger!

Dagen började riktigt bra. Vädermässigt alltså. Men det blev inte så bra som vi hoppats på. Lite våg blev det i alla fall, även om den inte förde oss till några höjdvinster så gav den lite efterlängtad tid bakom spakarna. Vi har dock alltid gott sällskap, dagtid som kvällstid. Framförallt så får man nya vänner, nya erfarenheter och nya lärdomar.


Måndag 15/3 - Äntligen flyger vi!

Dagen började som vanligt. Vaknade långt före klockan. Stekta ägg till frukost och några till mackan på isen. Vädret ser lite sisådär ur för dagen, så vi hoppas väl inte på för mycket. Vi gör ordning på ASK'n för att vara beredda när det väl sätter fart. Bansystemet kommer till slut i ordning och till slut finns det fler som tycker att vi väntat länge nog. Vi drar ut och flyger! Äntligen igång!


Söndag 14/3 - Första dagen på isen

15.00 - Montering klar. Efter lite om och men så är ASK'n monterad och parkerad. Kanske låter lätt att parkera på isen, men ack så man kan missta sig. Isen är usel och det är slask överallt. Det ligger 10 cm slask på isen. Kliver man igenom övre lagret som är lite hårt blir det blött. Under slasken finns hur mycket is som helst, men ytan är kass. Detta är ett stort problem för snöröjarna som har stora problem att få till en stabil landningsbana. Men det kommer... Det blev ingen flygning idag... :(

10.00 - På isen. Snart börjar vi montera maskinerna. Kläderna funkar fint och ingen risk att frysa.

09.00 - Briefing. Välkomna till läger nr 50! Genomgång av vädret. Ser inte så bra ut för dagen dock...

07.00 - Nu hände det igen. Vaknade före klockan. 30 minuter denna gång. Titta ut genom fönstret mot berget. Står rotorn??? Nähä, det gjorde den inte. Man kan ju alltid hoppas...


Lördag 13/3 - Avresedag / ankomstdag

16.30 - Ottsjö. På vägen upp börjar det snöa lite. Väl uppe snöar det som f-n. Och blåser! Vi får hoppas på att vinden stannar med sikten blir lite bättre.

Utsikt från stugan.


Ottsjö!

11.57 - Östersund. Precis som Johnny sa. Vi skulle vara här precis nu, eller 3 minuter tillgodo faktiskt. Ca en timme innan avtalad tid. Här ska vi möta Jonas och Lars-Erik från Sollefteå. Vi handlar allt nödvändigt vi inte hade med oss. Öl och broddar. Vi har säkert glömt något...

06.30 - Alla väskor står på parkeringen och jag står bredvid. Väntar på Johnny. Är han sen? Han han väl också vaknat före klockan? Jodå, han kommer innan jag hinner ringa för att tala om att han är flera minuter sen. Nu är vi på väg!

05.25 - Ögonen öppnas 5 minuter före klockan tänker ringa. När hände det senast? Speciellt före 06.00? Jag minns inte när det hände sist. Förväntansfull? Ja, lite får jag erkänna.